Απόδοση τιμών στην Βασίλισσα Όλγα στο μνήμα της στο Τατόι

Στα πλαίσια του εορτασμού του έτους Ελληνορωσικής φιλίας 2016 διεξάγονται στην Αθήνα από 31 Οκτωβρίου έως 02 Νοεμβρίου 2016 ποικίλες επετειακές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα το 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ «Ελλάδα – Ρωσία: 2η χιλιετία φιλικών σχέσεων» στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσίας και της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα. 

 %ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84-3
Μεταξύ των εκδηλώσεων αυτών πολυάριθμη αντιπροσωπεία Αξιωματικών και άγημα του Πολεμικού Ναυτικού του ρωσικού στόλου επισκέφτηκε το Βασιλικό Κοιμητήριο Τατοΐου την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016 για να αποδώσουν τιμές στη Βασίλισσα των Ελλήνων Όλγα – Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας.

 Στην σεμνή και λιτή  αυτή στρατιωτική  τελετή που πραγματοποιήθηκε τις μεσημβρινές ώρες, κατατέθηκε στεφάνι από υψηλόβαθμο αξιωματικό στο μνήμα της Βασίλισσας Όλγας ενώ άγημα του πολεμικού ναυτικού της Ρώσικης Ομοσπονδίας απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές όπως αυτές καθορίζονται από τους  κανονισμούς της χώρας τους. Συγκινητική ήταν η στιγμή όπου η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους της Ρωσίας και της Ελλάδος.


received_10154707155854111

Ανάκρουση εθνικών ύμνων Ρωσίας και Ελλάδος από την μουσική  μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας

received_10154707155694111
Κατάθεση στεφάνου στον τάφο της βασίλισσας Όλγας 

%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84-6
received_10154707143929111
%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84-1

Ο τσάρος Αλέξανδρος ΙΙ είχε αποδώσει  στην Όλγα  τον τίτλο του Ναυάρχου του Στόλου της Ρωσίας όταν παντρεύτηκε τον βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Α΄. Η Όλγα τίμησε τον τίτλο αυτόν σε όλη την διάρκεια του βίου της. Κάθε φορά που κατέπλεε ένα ρωσικό πλοίο στο Φάληρο δεν παρέλειπε να το επισκεφτεί, πολλές φορές απρογραμμάτιστα, γεγονός που επέφερε μεγάλη αναστάτωση στο πλήρωμα.

Επίσης  η βασίλισσα Όλγα ίδρυσε το Ρωσικό Νοσοκομείο στον Πειραιά στα εγκαίνια του οποίου στις 19 Φεβρουαρίου 1902 είχε παραταχθεί άγημα από Ρώσους ναύτες.(1)

Η βασίλισσα Όλγα στο κέντρο της φωτογραφίας περιτριγυρισμένη από τους αγαπημένους της Ρώσους ναύτες

«Τιμάτε σήμερα την βασίλισσα Όλγα γιατί είχε στενούς δεσμούς με το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδος σας; » ρωτήσαμε έναν Ρώσο καθώς πηγαίναμε στο βασιλικό  κοιμητήριο  Τατοΐου.

«Τιμάμε την βασίλισσα Όλγα  γιατί η ζωή της συνδέεται  με την  Ιστορία της χώρας μας», μας  απάντησε υπερήφανα.

(1) πηγή: Ιστότοπος «Pireorama ιστορίας και πολιτισμού».Επιμέλεια κειμένου: Ιωάννης Καστρινάκης και Τέπη Πιστοφίδου.


Φωτογραφίες : Ιωάννης Καστρινάκης και Τέπη Πιστοφίδου.

πηγη: www.royalchronicles.gr/