Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Βαρυμπόμπη (ΦΩΤΟ)

 Αγία Κυριακή

Μέσα στον υπέροχο τόπο, κάτω από τα τεράστια πλατάνια και δίπλα στα νερά του ρέματος, πανηγύρισε με λαμπρότητα το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής Βαρυμπόμπης.
Πλήθος πιστών απ’ όλες τις συνοικίες των Αχαρνών προσήλθε και φέτος στην πανήγυρη της Αγίας Κυριακής, ενώ ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου, χοροστατούντος του Εφημερίου Ευαγγέλου Λάζου.
Αγία Κυριακή
Το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στη Βαρυμπόμπη
Αγία Κυριακή
Ο κ.Τάσος Χίος με τη συζυγό του Έλλη. Δίπλα του η κόρη και η σύζυγος του κ.Σπύρου Γαλούνη
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ο πατήρ Ευάγγελος Λάζος
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Βιογραφία
Η Αγία Κυριακή ήταν κόρη του Δωροθέου και της Ευσεβίας. Αυτοί ήταν άτεκνοι και παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει παιδί. Πράγματι, ο Θεός ευδόκησε, και το χριστιανικό αυτό ζευγάρι, απέκτησε παιδί. Γεννήθηκε ημέρα Κυριακή, γι’ αυτό και της έδωσαν το όνομα Κυριακή. Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού, το έτος 282 μ.Χ., οι γονείς της συνελήφθησαν και μετά από ανάκριση βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν από το δούκα Ιούστο. Η δε Κυριακή παραπέμφθηκε στον Καίσαρα Μαξιμιανό, και από εκεί στον άρχοντα Βιθυνίας Ιλαριανό, ο οποίος της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια. Τότε η παρθένος κόρη του απάντησε: «Ούτε στη νεότητα μου, ούτε στην ομορφιά μου δίνω την παραμικρή προσοχή. Και τα λαμπρότερα από τα επίγεια πράγματα είναι προσωρινά, όπως τα άνθη και κούφια, όπως οι σκιές. Σήμερα, έπαρχε, είμαι όμορφη, αύριο μια άσχημη γριά. Να κάνω, λοιπόν, κέντρο της ζωής μου την ομορφιά μου; Την αξία της, όμως, τη γνώρισα στις ρυτίδες, που την περιμένουν και στον τάφο που την καλεί. Νόμισες, λοιπόν, ότι θα κάνω την τερατώδη ανοησία, να χάσω την αιώνια λαμπρότητα για να μείνω λίγο περισσότερο στη γη; Γι’ αυτό στο ξαναλέω, έπαρχε: είμαι και θα είμαι στη ζωή και στο θάνατο χριστιανή». Εξοργισμένος ο Ιλαριανός, σκληρά τη βασάνισε και διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Αλλά πριν πέσει η σπάθη, προσευχόμενη παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο.